Massivtre: Et sunt byggemateriale

Husene i Skogen er et byggeprosjekt i massivtre. Arkitekt i Helen & Hard, Reinhard Kropf, kan fortelle at massivtre er et fantastisk byggemateriale med mange verdifulle egenskaper.

– Tre er et sunt materiale som bidrar til et godt inneklima. Massivtre isolerer og virker lyddempende samtidig som det gir mindre støv og regulerer fuktighet bedre enn andre byggematerialer. I tillegg har tre estetiske kvaliteter som appellerer til sansene – det er vakkert å se på og godt å ta på. I Husene i Skogen blir det mye tre å hvile øynene på, både inne og ute, forteller Reinhard.

Mange arkitekter og utbyggere vurderer massivtre til å være et arkitektonisk godt utgangspunkt, og ikke minst; et miljømessig godt valg i forhold til CO2, energibruk og annen ressursbruk. Det har ført til at norske byggemiljøer har svært god kompetanse om massivtre, og de siste årene er mange funksjonelle og arkitektonisk nyskapende bygg realisert i massivtre rundt om i landet. Blant disse er Finansparken, SR-Banks nye praktbygg som er under oppføring i Bjergsted – også det tegnet av Helen & Hard.

– Massivtre er utvilsomt framtidens byggemateriale. Vi ser en forandring i byggebransjen nå, at stadig flere velger tre framfor stål og betong. For oss som bor i Stavanger-regionen, så er det ekstra kjekt siden boligbygging i tre har preget byen i så mange år. Å bygge i tre er kultur og håndverkstradisjoner – tradisjoner alle i bransjen har et ansvar for å ivareta og videreutvikle. Med Husene i Skogen gjør vi nettopp det: tar trehusbyen Stavanger inn i framtiden, smiler Reinhard.

Fakta om massivtre

Det finnes mange gode og smarte grunner til å velge bygningselementer i massivtre, både for de som skal bo og de som skal bygge.

  • Stor fleksibilitet ved formgivning, planløsning og konstruksjon.
  • Lett å kombinere med andre materialer.
  • Lav vekt og høy styrke.
  • Kort byggetid og enkel montering.
  • Kostnadseffektiv og gunstig for byggeprosjektets totaløkonomi.
  • Basert på kortreist og bærekraftig skogbruk med fornybare ressurser.
  • Gode miljøegenskaper. Tre binder CO2 og reduserer utslippene av det til atmosfæren, og elementene krever lite energi i fremstillingsprosessen.
  • Skaper et godt og ryddig arbeidsmiljø på byggeplassen.
  • Sunt inneklima for sluttbrukerne med treets gode fukttransporterende, temperaturregulerende og lyddempende egenskaper.
  • Brannhemmende fordi massivtreelementer forkuller gradvis og kveler brannen før det går ut over byggets bæreevne.

Arkitektur i verdensklasse

Det er arkitektene i Helen & Hard som tegner Husene i Skogen.

Det stavangerbaserte arkitektkontoret, etablert av Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf i 1996, er anerkjent i hele verden for sin arkitektur. Byrået står bak prosjekter som Vennesla bibliotek, som The Huffington Post har kåret til det fjerde vakreste bibliotekbygget i verden, Preikestolen fjellstue, opplevelsessenter for Fløibanen og Flekkefjord kulturhus. Helen & Hard har mottatt en rekke priser for sin bærekraftig design og nyskapende arkitektur. Helen & Hards arkitektoniske strek er også markant i Husene i skogen. Byggene har et naturlig og organisk formspråk, og skal bygges med naturlige materialer i miljøvennlig massivtre.

Husene i Skogen består av seks bolighus med hundre leiligheter i størrelser fra 43 til 147 m². Første byggetrinn byr på 34 leiligheter. Hver leilighet blir solrik og i pakt med omkringliggende landskap, alle med balkonger i buede og organiske former. Utsikten fra Husene i Skogen er fabelaktig, med en ny fjord i hver retning. Leilighetene blir gjennomgående, med et fantastisk lys, og får ett, to eller tre soverom.