– Ja, jeg vil bo i skogen!

To timer etter at Venche Helleberg Marthinsen (51) ble presentert for Husene i Skogen-prosjektet, var hun solgt. Nå gleder hun seg til ny leilighet, sentral beliggenhet, fellesskap og kjekke naboer.

– Jeg satt på det salgsmøtet og hadde allerede flyttet inn. Husene i Skogen traff meg rett i hjertet. Folk tror nesten at jeg får prosenter av salget, siden jeg snakker så varmt om dette.

Venche Helleberg Marthinsen ler. Hun skal bo i fjerde etasje – på 75 kvadratmeter, med to soverom, kontor og utsikt over fjell, fjord, himmel og hav.

– Leiligheten og prosjektet representerer alt jeg vil ha i livet mitt framover: Utsikt, romslig størrelse, kollektivtilbud og ikke minst den vakre beliggenheten i skogen. For meg blir det som å flytte hjem, sier hun.

For beboerne blir de en rekke unike fellesskapsløsninger å glede seg til, som felleshus med kjøkken, drivhus, bildeling, elsykler og gjestehybler.

Å velge med hjertet

Marthinsen er fra fra Sola er godt kjent i Jåttå-området, for allerede som 19-åring etablerte hun seg der med en kjekk odelsgutt, der de kjøpte svigerfamiliens gård, bygget hus og da barna kom var de fire generasjoner på tunet. Etter 13 fine og travle år på landet, kjøpte hun sitt første rekkehus, senere ble det enebolig og til slutt en mindre leilighet. Det som alltid har styrt har vært fornuft med tanke på økonomi, praktisk størrelse og beliggenhet med skolekrets og nærmiljø.

– Tiden er inne for at jeg nå har muligheten å ta et valg, kun basert på hva jeg har drømt om i hele mitt liv. I Husene i Skogen kjøper jeg meg opp i høyden, til fjerde etasje med utsikt. Der kan jeg sitte inne i allslags vær og vind og likevel ha det godt og varmt – og en horisont å se på. Det kaller jeg livskvalitet og pur lykke, sier hun og smiler inderlig.

Både miljøvennlige materialer, arkitekturen og turområdene rundt er noe som appellerer til Marthinsen.

– Arkitektene har gjort en fantastisk jobb her, og dette vil bli et sted med god bokvalitet. Leiligheten blir delikate med store vinduer, høyt under taket og fantastisk lys. Jeg liker tanken på at arkitektene har sett på landskapet og tegnet byggene mellom steiner og trær, i stedet for å mure opp en høy blokk. Her blir det avrundede hjørner som svinger i terrenget og materialer som er godt for inneklimaet.

Fart i salget

Det er to måneder siden Base Bolig og INEO Eiendom la første byggetrinn av Husene i Skogen ut for salg. Boligprosjektet har vekket stor interesse. Så langt er halvparten av første byggetrinn solgt.

– Det som treffer godt er at det er litt annerledes, både i form, farge og utførelse. Det er et kjekt prosjekt og noe annet enn de vanlige blokkene i betong, sier Roy Klungtvedt, markedssjef i INEO Eiendom.

– Det å kunne tilby en 75 kvadratmeter leilighet med tre soverom er høyst uvanlig. Helen & Hard har gjort et lite kunststykke med å få denne løsningen til å fungere i praksis, fortsetter Klungtvedt. Sammen med den gunstige finansieringen gjør det også at inngangsbilletten er lav og oppnåelig for mange, sier han.

Innrammet av flotte alleer, store og små skogholt og stier og veier på kryss og tvers, bygges Husene i skogen, boligprosjektet som er utviklet av samarbeidspartnerne INEO og Base, samt arkitektkontoret Helen & Hard. Husene i skogen bygges i åssiden ovenfor Hinna Park, mellom trær og kulturlandskap, en liten rusletur fra Jåttåvågen Stasjon.

– Vi opplever at folk er villige til å flytte litt lenger enn vanlig for å bo her. Det har trolig med at de kommer veldig nær kollektivaksen. Med det kollektivtilbudet vi har på Jåttå, er dette sentralt uansett hvor du skal i regionen, mener prosjektleder i Base Bolig, Odd Are-Njå.

Hundre boliger i skogen

Husene i skogen består av totalt hundre boliger fordelt på flere bygg. Prosjektet bygges i massivtre, som gir beboerne mange fordeler – også helsemessige. Ikke bare er det CO²-besparende sammenlignet med andre materialer, men dette er et tremateriale med gode egenskaper som også er bra for inneklimaet og det ytre miljøet, fordi treet puster og er i stand til å regulere fukt og temperatur. I tillegg gir det kortere byggetid. Det bygges stadig flere funksjonelle og arkitektskapende bygg i dette trematerialet. Med sine runde, myke former, er prosjektet inspirert av skogen og det landlige området rundt boligene. Terrenget er lett skrånende og gir en vakker utsikt mot Gandsfjorden og Lifjell i øst, Ullandhaug i nord og Hafrsfjord og solnedgangen i vest.

Første byggetrinn består av byggene BB1-1, BB1-2 og BB2, som samlet får 51 leiligheter med solvendte balkonger, rike uteområder, landlige omgivelser på oppsiden og togstasjon, bussvei og Hinna Park på nedsiden. Tomten ligger både sentralt og landlig, nær jordbruksmarker inndelt av flotte alleer, mindre og større skogholt og små stier og veier på kryss og tvers. Leilighetene bygges i seks punkthus, tre foran og tre bak, med et stort tun og felleshus i midten. I første byggetrinn kommer leiligheter med størrelser fra 43 til 149 kvadratmeter, alle i arkitektens og naturens førstevalg av byggematerialer: massivtre.

Deling for de som vil

For beboerne blir det også en rekke unike fellesskapsløsninger å glede seg til. Både felleshus med kjøkken, drivhus, bildeling, elsykler, gjestehybler, delerom med verktøy og en egen app med felles aktivitetskalender er noe de nye kjøperne kan benytte seg av.

Husene i skogen bygges i massivtre, som gir beboerne mange fordeler – også helsemessige.

– Jeg liker at jeg kan være alene når jeg vil, men delta på aktiviteter hvis jeg har lyst til det. Her trenger man ikke være ensom. For oss som er glad i å kjenne fingrene i jorda, kan man bli med og planlegge og plante i drivhuset. Det er noe jeg gleder meg til. Men mest av alt gleder jeg meg til å bo midt mellom mine to barnebarn: Ett på Hinna og ett på Jåttå. Da kan gullstjernene mine komme så ofte de vil, avslutter Marthinsen.