– Et godt sted for alt som lever!

Ordene ovenfor er Åsmund Bryn sine. Åsmund driver Vikinghestgården i Jåttåveien 53, like ved Husene i Skogen.

– På det meste har det vært 65 hester her, men nå er det «bare» 45. Kun islandshester, smiler Åsmund. Han startet med hest i 2005 og tilbyr utleie av stallplass, mulighet for hest på fôr og rideturer innover Sørmarka. Åsmund er født og oppvokst på gården og kjenner Jåttå-området bedre enn de fleste. Da han var yngre, syklet de mye til Vaulen for å bade, en sykkeltur som ikke tar mange minutter.

– Det er ikke så mye bading lengre, men jeg er en del ute og jogger. Rundt husene her ser jeg rev, rådyr, fasan, ugler og hauk. Det er mye som lever og trives her, ikke bare de hardføre hestene mine. Dette er et lunt område – her kan det være fem grader varmere om sommeren enn i sentrum. Og fem grader kaldere om vinteren, forteller Åsmund, som bruker tre-fire minutter med joggesko før han er inne på turstinettet i Sørmarka. Åsmund tar gjerne imot besøkende på gården sin, så stikk gjerne innom ham hvis du har lyst på en ridetur i nabolaget og Sørmarka. Les mer om Vikinghestgården her.

På dyresafari i nabolaget

Angus-kua: Denne skotske storfearten kan du se på beite i nabolaget. Tross sitt staute utseende er angus-kua kjent som harmoniske dyr med et spesielt godt lynne. Angus er gode beitedyr som kan gå ute mesteparten av året. Kyrene tilhører Angus gårdskjøtt, som er basert på leveranse av kortreist og miljøvennlig produsert mat. Alle dyrene har en naturlig og dyreetisk oppvekst.

Rådyr: Finnes det noe som er søtere enn en liten rådyrkalv? Rådyret trives i ulike typer skog med nær tilknytning til jordbruksområder – akkurat som rundt Husene i skogen. Rådyrene er familiekjære og lever i små familiegrupper. Rådyr er dessverre glad i planter med mye vanninnhold, det går hardt ut over tulipanene. Det finnes heldigvis mange velfungerende tips for å ha tulipanene i fred, blant annet å sette ut skremmende lukter som rådyrene ikke liker. Botaniske hager dusjer plantene med en blanding av chili og hvitløk.

Fy fasan: Fasan blir observert titt og ofte på Jåttå nord, den liker godt slåtte kornåkre med litt rester her og der. Fasanen ble innført som jaktvilt fra Asia til Norge på slutten av 1800-tallet. Den finnes i flere underarter med forskjellige sterke farger hos hannene, som har svært lang hale. Hunnene har kortere hale og er nokså ensfarget brungrå spraglet.

Eventyret Jåttå gårdsbryggeri

Historien om Jåttå gårdsbryggeri er egentlig et aldri så lite eventyr. Hovedrollene spiller de tre barndomskompisene Marius Marthinsen, Kristoffer Fossmark og Vegard Jaatun, som vokste opp som naboer på hver sin gård på Hinna og Jåttå.

I 2013 startet de opp med hjemmebrygging som en ny hobby og innredet en gammel låve til dette. Stein på stein ble lagt, bryggeriet ble stadig utvidet og i starten av 2016 ble bevilling for produksjon stemplet og godkjent.

Bryggeriet består blant annet av gamle melketanker som er blitt renovert og bygget om til bryggeutstyr og gjæringstanker. Mye av utstyret er selvbygget og tilpasset egen bryggestil. Oppstart av egen humleproduksjon er også iverksatt. Fokuset er å brygge gode klassiske ølstiler såvel som mer kreative og spesielle brygg. Kompisene arrangerer ølsmaking for grupper og tilbyr mange ulike sorter som alle er vel verdt en smak. Eller to… Du kan kontakte dem via denne epostadressen: jaattaa.bryggeri@gmail.com

– Velkommen til nabolaget!

– Jeg gleder meg til å ta i mot alle som flytter inn i Husene i Skogen. Vi skal gjøre alt vi kan for å være den gode naboen, smiler senterleder for Stadionparken kjøpesenter, Inger Ognedal Egeland.

I Stadionparken finner du alt av dagligvarer på Helgø-Meny og Rema1000, klesbutikker for barn, damer og herrer, spisesteder, vinmonopol, bokhandel, apotek, dyrebutikk og mer. Inger forteller at stadig flere av beboerne på Hinna og Gausel velger å handle til både hverdag og fest på hennes kjøpesenter.

– Folk fra nabolaget sier at vi er viktige i deres dagligliv, og at Stadionparken er noe mer enn et kjøpesenter for dem. Vi er et møtested. Mange treffes her for å spise sammen eller for å trene sammen. Det er veldig kjekt at de som bor og jobber her, synes vi er viktige for dem, sier Inger. Bydelen er inne i en veldig fin utvikling, kan Inger fortelle.

– Det skjer mye bra her på Jåttå og Hinna. Med Husene i Skogen får enda flere muligheten til å oppleve bydelens mange kvaliteter. Vi i Stadionparken har som mål å bli regnet som Hinna sentrum, og ser fram til å ha beboerne i Husene i Skogen som del av vår hverdag, hilser Inger.

Byens beste treningssenter ligger i ditt nabolag!

I november 2018 ble Arena Treningssenter i Stadionparken kåret til byens beste treningssenter av leserne til byas.no.

– Vi er superstolte over å bli nr. 1! Det forplikter selvsagt også. Alle som flytter til Husene i Skogen er mer enn velkomne til å teste oss ut – her er alle velkomne, sier PT ved Arena, Fredrik Sivertsen. Arena har et bredt treningstilbud innen alt fra gruppetimer til trening med apparater, og har klart å skape et sosialt og inkluderende treningsmiljø der alle føler seg hjemme.

– Enten man skal komme i gang med trening eller spisse toppformen frem mot en konkurranse, så har vi tilbudet. Alt fra tilrettelagte personlige treningsprogram til vårt mer intense og effektive Red Zone-opplegg. Prøv oss, vi skal gjøre vårt for at du når dine mål, smiler Fredrik. Les mer om treningstilbudet til Arena Treningssenter her.

Brynes planter – din grønneste nabo

Noen få hundre meter opp i gata, møter du Siri Bryne Ringstad og alle hennes hyggelige gartnerkollegaer i Brynes planter. Dermed har du kort vei til blomster, grønnsaksplanter og gode grønne råd.

Brynes planter har røtter og tradisjoner helt tilbake til 1887, da Siris oldefar, Thorstein Bryne, startet planteskole i Paradis i Stavanger. På Jåttå har de holdt til i over 40 år, hele tiden i familiens eie. Gjennom alle år har Brynes planter vært anerkjent som et sted for fagkompetanse og kvalitet, noe trofaste kunder fra hele regionen vet å verdsette. Siri og de andre ved Brynes Planter er dessuten engasjert i sitt nærmiljø og arrangerer blant annet Barnas Dag hvert år – svært populært og kjekt! Mer informasjon om Brynes planter finner du på deres nettside: brynesplanter.no