Tilbaketrukket, sentralt og frodige omgivelser

Her får du både landlige og urbane kvaliteter.

På vei hjem til Husene, kanskje våt i håret etter en badetur på Boganes og med en godtepose fra Sabi Sushi i hånda, kan du møte både beitende Angus-kyr og dine nye naboer. Dyrene er omkranset av sirlig lødde steingarder og kornåkre som har vært dyrket siden bronsealderen. Kanskje tar du turen oppom Brynes planter for en blomsterkvast til din kjære, som snart ankommer togstasjonen og har ca. 10 minutter i rusletempo til deres nye hjem? Utsikten på veien er like avslappende som naturen. Stavangers nest høyeste punkt, Jåttånuten, med sine 138 meter over havet og mange hemmeligheter, ser du også på din vei.

Inspirert av hvor vakkert og fredelig nabolaget ditt er, stikker du innom nabogutta hos Jåttå Gårdsbryggeri og slår av en prat om det nydelige hjemmebrygget du fikk smake da de hadde ølsmakingskveld i Felleshuset forrige helg. Men så må du hjem, hjem til Husene i Skogen.

Reis kort, opplev mye

Gå, sykle, ta buss, bil eller tog.

Med Jåttåvågen togstasjon og hyppige bussruter i nærheten, er det enkelt å komme seg til og fra Husene i Skogen ved hjelp av offentlig transport. Bruker du sykkelen, er det kanskje enda mer lettvint. Fra Husene i Skogen har du gode sykkelruter i så å si alle himmelretninger. Med den praktfulle gang- og sykkelveien som går langs Gandsfjorden, kan du får en herlig start på dagen hvis du jobber i Stavanger, Sandnes eller et sted langs veien dit. Skal du til Forus har du flere alternativer, men den kanskje fredeligste veien er den over Jåttå. Er målet i retning Ullandhaug eller Sola, så kan det være best å følge sykkelstien ved Diagonalen og velge videre løype derfra. Uansett, med sykkel har du hele distriktet enkelt tilgjengelig med utgangspunkt fra din nye leilighet på Jåttå.

Det går tog hvert kvarter både sørover og nordover fra Jåttåvågen togstasjon store deler av dagen. En mer behagelig reise enn å la seg frakte fra A til B i et togsete, skal du lete lenge etter. Bussen stopper både ved Diagonalen og ved FV 44, begge kun noen minutters rusletur fra Husene i Skogen. Dermed får du en fleksibilitet i transportmuligheter, både når du skal avgårde et sted eller hjem litt kjapt.

Bo midt i kulturlandskapet

Når man bor midt i turstien, ved vakre skogholt og langstrakte marker, skal det lite til før turen blir en daglig gjerning.

Mangfold er kanskje det ordet som best definerer fri- og turområdene nær Husene i Skogen. Trasker du langs Stavanger Turistforenings merkede turvei på Jåttå, så får du en flott rundtur mellom skog, hager, kulturlandskap, over utsiktspunktet Jåttåhaugen og forbi Nato-anlegget inne i Jåttånuten – en veldig fin tur for deg som vil bli kjent i området. For å se turkart og turforslag, sjekk gjerne ut Turistforeningens nettside: ut.no.

Sørmarka i nord og Vaulen i nordøst ligger begge i nærheten. Sørmarka er Stavanger største sammenhengende turområde, og er yndet brukt av joggere, syklister og hundeluftere. Vaulen er ypperlig på sommerstid, med flotte strender og badeanlegg, men området er også flott å gå tur langs året rundt. Da kan den vakre sjøpromenaden følges videre, gjerne mot Stavanger og sentrum. Ønskes en kjapp badetur i nærområdet, er den lille badestranden på Boganes ypperlig til det. Skal turen helt ut på bøljan blå, kan du bli medlem av Gandsfjord seilforening like ved Hinna Park. Plutselig håper du på gode vindkast hver onsdag – når den ukentlige regattaen finner sted.

Fra korn til olje og Nato

Det er forfriskende å gå på oppdagelsestur på Jåttå. Og lærerikt.

Her finner du spor etter menneskers aktivitet langt tilbake i tiden. Bydelen er rik på kulturminner av lokal og nasjonal verdi. Fra lenge før 1970-årene, da Jåttåvågen ble et stort industriområde for offshoreindustrien, har markene på Jåttå vært brukt til landbruk. Arkeologiske utgravinger har funnet spor etter folk her helt tilbake til bronsealderen, som er datert fra 1700-500 f.Kr. Funn av matjord tyder på at korndyrkingen på Jåttå har foregått i tusenvis av år. Det speiler også i navnet Jåttå: Den gammelnorske varianten Jatun beskriver et tun eller innhengning. Forstavelsen kan bety hest eller barlind, men dette er litt usikkert. Det er imidlertid ingen tvil om at Jåttå lenge har vært et jordbruksområde.